Menu

De waarheid in 2012

Posted on

Zonlicht is essentieel voor alle levensvormen. ‘Zonder zonlicht bestaat er geen leven’ is onze overtuiging. Uiteraard dient men rekening te houden met de negatieve gevolgen van overmatig zonlicht, echter met goede adviezen en wat interesse vanuit de zonaanbidder m.b.t. de zon, is het de zon die een belangrijke plaats inneemt in ons dagelijkse leven.

Wij noemen de zon dus vanaf nu onze vriend ! Ook met vrienden hanteer je voor jezelf vaak (onbesproken grenzen), met de ene vriend ga je anders om dan met de andere.

Zonnegod Ra
Ra (onze vriend) is belangrijkste God uit de Egyptische mythologie en vertegenwoordigd de zon. Wanneer de zon ontsteeg ver weg in de zee, keerde Ra terug met nieuwe wijsheden.

Watis een turbobruiner?
Vaak is de eerste vraag van een nieuwe klant: ‘Is de turbobruiner vrij?’. Waarop wij dan wel eens een wedervraag stellen: ‘Wat is een turbobruiner?’ De nieuwe klant antwoord vervolgens met: ‘Nou daar ga ik altijd op, nu ben ik hier maar normaal zon ik ergens anders en daar hebben ze hele goede banken’.

Een turbo bank bestaat niet, een supermega ook niet en een Mega evolution bank is ook een verzinsel om meer geld te verdienen met luchtkastelen. Het zijn allemaal gewoon zonnebanken met zonnebanklampen die een nut dienen, en dat is de aanmaak van pigment. De pigment is een lichaamseigen vloeistof (melanine) en vervolgens de bruining. Tevens stimuleren de UV stralen de aanmaak van vitamine D3.

Veilig en verantwoord zonnen
Met een beetje interesse in zonlicht is ieder persoon in staat om verantwoord te zonnen. Het is een simpel verhaal en snel verteld:
Sinds 2007 zijn er nieuwe regels ingevoerd, welk de Euronorm wordt genoemd. Binnen deze nieuwe Euronorm zijn door lampfabrikanten verschillende lampen ontwikkeld voor verschillende huidtypes.

Iedere professionele aanbieder van zonnebanken dient deze Euronorm strikt te hanteren bij het exploiteren van zonnebanken. Dus ook sportscholen/zwembaden/schoonheidssalons etc. Let wel dat dit een Europees besluit is waar heel Europa zich aan moet houden. Nederland is hierin voorloper geweest en heeft vanaf deze datum deze regels als wet aangenomen. Vanaf 18 jaar zonnen en de straling in lampen mag niet hoger zijn dan de straling van de zon om twaalf uur op een zonnige dag rond de Middellandse zee.

Wanneer je als exploitant/zonnestudio verstand hebt van wat je verkoopt, is er voor ieder huidtype een keuze uit een groot assortiment van Euronorm lampen. Welke lamp een zonnestudio kiest bepalen ze zelf, waarbij iedere zonnestudio zijn eigen zonmenukaart heeft (geheim).

Resultaat van zonnebank
Voor zonnestudio’s hebben de regels een aantal jaar na de invoering van de Euronorm nogal wat gevolgen gehad. Immers de klant was voor 2007 gewend om in 10 minuten resultaat te zien en begreep niet waarom dit nu ineens niet meer zo was. Tegenwoordig kun je nog steeds een goed resultaat hebben op de zonnebank, echter moet men iets meer tijd uit trekken om goed resultaat te behalen. Profizon heeft met de overgang naar de nieuwe Eeuronorm geen negatieve berichten van klanten ontvangen om de volgende reden, zonnen is bij ons altijd geadviseerd in combinatie met ontspanning. Dus lange zontijden.

Relax to the Max!
Relax to the Max! is al vele jaren ons credo. Onder begeleiding van Profizon wordt de zontijd rustig opgebouwd tot een zontijd variërend per huidtype met uiteindelijk tussen de 20 en 25 minuten. Zodra de klant de zoncabine binnen gaat activeren wij reeds de zonnebank, zodat de lampen op temperatuur kunnen komen. Dit doen wij met een reden, aangezien een zonnebanklamp pas UV straling geeft zodra de lamp op temperatuur is. Wij zetten de tijd altijd 3 minuten langer dan de aangekochte tijd. Terwijl de klant zich ontkleed, warmen de lampen dus voor!

Eerlijk advies voor een eerlijke prijs
U begrijpt dus dat kortere zontijden veel minder effect hebben dan voor 2007, hieronder zullen wij een voorbeeldsituatie schetsen:
Een klant komt bij de zonnestudio en koopt 10 minuten zontijd, gaat vervolgens de zoncabine binnen, kleedt zich uit, gaat op de zonnebank liggen en drukt vervolgens op start. De zonnebanktimer begint af te tellen en na 10 minuten is de zonsessie voorbij. In dit geval heeft de klant dus maar 7,5 tot 8 minuten effectief zonlicht ontvangen, want de lampen waren nog niet voorverwarmd weet u nog ?

Het is een sport om een klant met een te licht huidtype zo ver te krijgen om een stapje terug te nemen. Wij hopen daarmee te bewijzen dat het woord turbo weliswaar interessant klinkt, maar dat zij veel beter bruinen op een zonnebank met de juiste uva/b verhouding. K

Kortom, wij zoeken de juiste zonnebank welke passend is bij uw huidtype om zo een veilige en mooie bruining tot stand te brengen.