De échte waarheid over huidkanker door de zon(nebank)

Zonnen is slecht voor je. De zonnebank veroorzaakt (huid)kanker. Blijf uit de zon! Willekeurig een aantal titels, koppen en uitspraken die de afgelopen jaren in het nieuws kwamen met als gevolg: een groot vitamine D-tekort in de Westerse landen (Holick, 2007). En wat blijkt uit grootschalig onderzoek (april, 2014) van het Zweedse Karolinska Instituut onder 30.000 vrouwen gedurende 20 jaar? Een vitamine D-tekort staat gelijk aan de ontwikkeling van vele soorten kanker, waaronder huidkanker. Een grote wake-up call en de echte waarheid over zonlicht dient nu bekend te worden gemaakt, voordat het te laat is!

UV-straling
De negatieve berichtgevingen omtrent zonnen heeft zeer waarschijnlijk veel mensen bang gemaakt om in de zon te gaan of onder de zonnebank te gaan. UV-straling (zonlicht) wordt vaak bestempeld als slecht en ongezond. Ten onrechte blijkt dus uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut. Zelfs de gerenommeerde Nederlandse dermatoloog Prof. Han van der Rhee, voormalig lid van de anti-zon lobby is nu volledig om. Hij besloot naar voren te stappen en beschreef in zijn boeken Zonnen mag (2010) en ZonWijzer (2014) de voordelen van UV-straling . UV-straling hoort standaard in een gezond levenspatroon van de mens te zitten. Zonder zonlicht is er geen leven mogelijk. De manier waarop men met zonlicht omgaat is daarbij het belangrijkste.

Vitamine D
Vitamine D is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp geweest en blijkt veel belangrijker voor het lichaam te zijn dan ooit werd gedacht. Vitamine D zorgt allereerst voor het behoud van sterke botten (bevordering van calcium opname), daarnaast voor het herstel en onderhoud van je DNA (repareert beschadigde (kanker)cellen in je lichaam) en tot slot wordt het immuunsysteem (kans op griep of verkoudheid is minder) versterkt.

Vitamine D krijg je voor een klein gedeelte binnen door voeding , terwijl de overige vitamine D door het lichaam aangemaakt wordt dankzij UV-straling. Door te weinig UV-straling maakt je lichaam onvoldoende vitamine D aan. Hierbij kan een vitamine D-tekort optreden, welke in specifieke gevallen tot ernstige gevolgen kunnen leiden .

Wat doet vitamine D-tekort met je?
– Op korte termijn ontstaat er onder andere spierpijn, rusteloosheid, depressie, vermoeidheid, slapeloosheid en hoofd- en rugpijn.
– Op de lange termijn ontstaat er een verhoogd risico op diabetes, een hoge bloeddruk, multiple sclerose en volgens de laatste onderzoeken ook kanker bij zowel mannen als vrouwen.

UV-straling en vitamine D
Wanneer je onvoldoende met UV-straling in aanraking komt, maakt je lichaam niet genoeg vitamine D aan. Met enkel gezonde voeding kun je dit niet compenseren. In Nederland is er vanaf half oktober tot en met maart weinig zonkracht, waardoor je lichaam onvoldoende vitamine D kan aanmaken. Zeker dan dienen Nederlanders extra vitamine D aan te maken door middel van UV-straling van een zonnebank of door het nemen van de juiste voedingssupplementen (geen synthetische).

Het gebrek aan zonlicht is niettemin rampzalig voor de mens. De bekende winterdip (en depressies) zijn veelal te herleiden uit vitamine D-tekort. In de zomer krijg je meer vitamine D binnen dankzij de zon en voel je je ook vrolijker.

Verschil tussen de zon en de zonnebank
Er bestaan veel onjuiste waarheden over de zonnebanken. Zo zou beweerd worden dat UV-straling onder de zonnebank anders en schadelijker zou zijn dan UV-straling van de zon. Het tegenovergestelde is waar. UV-straling van de zon en UV-straling van de zonnebank zijn in principe hetzelfde, waarbij het lichaam door beide UV-stralingen vitamine D aanmaakt. UV-straling van de zon is juist schadelijker dan de UV-straling van de zonnebank (indien je op een verantwoorde manier ermee omgaat). Op een zonnebank zit een klok(timer), terwijl de natuurlijke zon daar niet mee uitgerust is. Het gevolg daarvan is verbranding, waardoor er een beschadiging van de huid ontstaat.

Sinds 2007 is er in heel Europa binnen de zonnebranche een nieuwe wet aangenomen, welke aan de zonnebranche is opgelegd door de Europese overheid en ook bekend staat als de EU-norm wet. Afgesproken is dat de zonnebanklamp binnen Europa hoogstens de UV-sterkte van een land als Spanje(Middellandse Zee gebied) mag hebben. Rode wangen binnen 10 minuten behoren dus tot het verleden.

De UV-straling afgegeven door de natuurlijke zon verschilt per uur, per dag en per plaats en land. Bij het weerbericht zie je al speciale UV-indexen tevoorschijn komen. De gemiddelde persoon weet echter niet wat dit nou precies inhoudt of houdt er rekening mee. UV-straling van de zon kan verraderlijk zijn en daardoor schadelijk. Teveel en te vaak in de zon is slecht. In zonnebanken zitten UV-filters die veiliger zijn. Tot slot bestaan speciale vitamine D zonnebanklampen niet. Zoals eerder gezegd, maakt je lichaam vitamine D aan door UV-straling en dus ook van ‘gewone’ zonnebanklampen.

Wat veroorzaakt huidkanker?
Huidkanker treedt onder andere op bij overmatig zonnen. Huidkanker wordt vaak ten onrechte geassocieerd met enkel zonnebankgebruik. Een dag ‘bakken’ (+- 2 tot 8 uur) op het strand wordt door velen als normaal gezien, terwijl dat schadelijker is dan bijvoorbeeld 20 minuten per week onder de zonnebank.

Wat veel uit het nieuws gehouden wordt is de combinatie van UV-straling met alcohol in het bloed of zonnebrandcrème met SPF (factor). Wie drinkt er wel eens (of vaker) een biertje of wijntje in de volle zon op het terras? En wie smeert (bijna) altijd een zonnebrandcrème met een factor op zijn of haar huid?

De combinatie van alcohol (acetaldehyde) en UV-straling zou het risico op huidkanker, met in het bijzonder melanoom, verhogen aldus World Health Organization’s International Agency for Research on Cancer (IARC, 2007). Deze aanname werd later ook bevestigd door de Universiteit van Milaan (2014). Zij stellen dat de ontwikkeling van melanoom kanker in verband staat met de stof acetaldehyde. De stof acetaldehyde zou een versterkend effect hebben, waardoor de huid gevoeliger is voor UV-straling en dus schadelijker is. Radioactieve zuurstofverbindingen beschadigen DNA-cellen (ook wel bekend als oxidatieve stress), hetgeen huidkanker veroorzaakt. Melanoom kanker is één van de dodelijkste vormen van kanker en mag dus absoluut niet onderschat worden.

Daarnaast bevatten veel zonnebrandcrèmes met SPF (factor) stoffen die het risico op huidkanker verhogen. Uit eerder onderzoek (International Journal of Cancer, editie 87, 2000) bleek al dat personen die juist zonnebrandcrèmes met SPF (factor) smeerden, meer kans hadden op huidkanker. De huid is namelijk het grootste orgaan van het menselijk lichaam, waarbij het de chemisch verwerkte stoffen in zonnebrandcrèmes (SPF) absorbeert en hydrateert. Verder bleek uit het onderzoek dat mensen met zonnebrandcrème (SPF) veel langer in de zon blijven dan noodzakelijk, aangezien zij het gevoel hadden dat zij veilig in de zon konden blijven.

Tegenstrijdigheid in media
De media hebben een grote rol in de berichtgeving omtrent zonnen. Enerzijds wordt grootschalig aangekondigd dat de zonnebank huidkanker veroorzaakt, maar onlangs verscheen er ook in de Telegraaf een nieuwsbericht met de titel: ‘Olie erop en bakken maar!’ (Telegraaf, 5 juni 2015 15:07). Een duidelijk verkeerd signaal dat naar de lezers van de krant wordt afgegeven.

Op het RTL Nieuws (14 mei 2015) verscheen een kleine reportage over een voormalige huidkanker patiënt die ‘de zonnebank heeft afgezworen’. De boodschap werd vervolgens afgesloten met de tekst: ‘onder de zonnebank gaat ze niet meer. Maar vier jaar geleden was ze onvoorzichtig, vertelt ze. ‘’Als ik met vriendinnen op vakantie ging, smeerden we een olie met factor 2 en dan lag je de hele dag te bakken. Als je dan verbrandde, dacht je ‘dat is morgen wel weer bruin’. Dat heb ik zeker afgeleerd’’. Lezers en tv-kijkers nemen dit soort informatie tot zich, worden daarbij verkeerd voorgelicht en nemen het vervolgens ten onrechte als waarheid aan.

De vraag die je na deze berichtgevingen van de afgelopen weken binnenkrijgt: ‘Waarom blijft het publiek de zonnebank associëren met huidkanker? ‘ De media werkt mee aan een onjuiste berichtgeving over de combinatie van UV-straling en huidkanker, waardoor dagelijks meer huidkanker slachtoffers bij komen.

Opvoeding in zonnen en vitamine D
We kunnen uit de verschillende onderzoeken en nieuwsberichten concluderen dat de oorzaak van huidkanker te herleiden is uit het niet goed kunnen omgaan met zonlicht. Een verplichte en eerlijke opvoeding voor iedereen in het zongebruik zou veel slachtoffers kunnen voorkomen. Een samenwerking tussen het KWF en de zonnebranche zou daarbij zinvoller zijn, dan wanneer de zonnebank als hoofdschuldige wordt aangewezen. De zonnebranche is een verantwoorde en volwassen branche, die een zeer belangrijke rol kan spelen in de opvoeding van mensen met verkeerde zongewoontes.

UV-straling is van levensbelang voor het gezond houden van het lichaam. Er is meermaals aangetoond dat vitamine D beschermt tegen kanker. Op de vraag waarvan je de meeste vitamine D binnenkrijgt, hebben we het antwoord: uit UV-straling. Aansluitend op deze introductie les geven wij een tip mee: geniet, maar zon met mate.

Related Posts