veelgestelde vragen

Nee, speciale vitamine D lampen bestaan niet, dit verhaal kan meteen de vuilnisbak in. Zonnebanklampen produceren UV-straling en deze straling geeft het menselijk lichaam een signaal om te gaan beschermen door pigmentaanmaak. De aanmaak van vitamine D3 wordt mede door zonlicht gestimuleerd. Zonlicht staat bekend als de belangrijkste bron, maar het lichaam produceert zelf lichaamseigen D3.

Ja, de zonnebank zorgt mede voor de aanmaak van vitamine D3. De vitamine D3 wordt op een gezonde en veilige manier door je lichaam aangemaakt middels de UV-straling.

Indien er in het najaar begonnen wordt met af en toe een zonnebank, is de kans op een winterdip aanzienlijk lager. Ons advies is dan ook om te zorgen voor een juiste vitamine D3 opname door zonlicht het gehele jaar door, D3 is betrokken bij 300 processen in het lichaam en helpt kanker voorkomen.

Ja, de zonnebank helpt om verbranding ter plaatse te voorkomen. Zorg echter wel dat de zonnebankkuur 3 dagen voor vertrek wordt afgerond. Verdikking van de opperhuid is belangrijk in het tegengaan van verbranding. Dit proces begint zodra je gestopt bent met de zonnebankkuur.

Ja, dat mag gewoon. De aanmaak van pigment blijft actief. Melanine is de officiële naam voor pigmentvloeistof en wordt van binnenuit naar je pigmentzakjes gestuurd.

Nee, dit is een fabel en dus onjuist. De sterkste zonnebank heeft naar verhouding een hoger UVB. UVB zorgt voor meer pigmentaanmaak en dringt dieper in de huid door dan UVA. UVA zit meer in de lichtste zonnebank en zorgt voor het doorbruinen van de huid.

Australië heeft het hoogste aantal zonuren ter wereld en door de ligging van deze deelstaten hebben ze een hogere UVA/UVB straling dan in Nederland. Een zonnebank of zonnestudio is daar eigenlijk overbodig. De zonnestudio’s in Europa zijn de afgelopen 10 jaar door blijven ontwikkelen en met name in de sterkte van de zonnebanklamp zit het verschil. In Europa geldt een wet voor de zonnebanken welke de Euronorm als naam heeft. Alle zonnestudio’s moeten zich aan deze wet houden. Belangrijkste onderdelen van deze wet zijn:
– UVA/UVB mag niet hoger zijn dan de zonkracht gemeten rond de Middellandse zee.
– De minimumleeftijd voor zonnen onder de zonnebank is 18 jaar.

Gebruik geen zonnefactor (SPF) in je zonnebrandcrème, aangezien deze de UV-straling tegenhoudt en je zonnebanksessie nutteloos maakt. Houdt je tevens aan de maximale zontijd en gebruik een zonnebankcrème welke speciaal voor de zonnebank geschikt is. Deze zonnebankcrème verzorgt je huid en houdt deze tevens zacht.

Deze vraag wordt vaak gesteld bij ons in de zonnestudio en het antwoord daarop is NEE. In een crème voor de zonnebank zit geen beschermingsfactor (SPF) en op de natuurlijke zon zit geen tijdklok, waardoor je langer blootgesteld bent aan de UV-straling dan wanneer je onder de zonnebank ligt.

Er is geen verschil tussen de zon en de zonnebank. De huid herkent UV-straling en gaat pigment aanmaken. Wel is het een feit dat de zonnebank kan helpen huidkanker te voorkomen door voor je naar een zonnig oord gaat eerst rustig een verantwoorde zonnebankkuur te ondergaan. Zo voorkom je verbranding op vakantie, want verbranding van de huid is heel slecht en kan op de lange termijn huidkanker opleveren. Kortom, de zonnebank is even slecht danwel goed als de zon.

Nee, de zonnebank zou in essentie dus veiliger zijn dan de natuurlijke zon. Op een zonnebank zit een tijdklok en de UV-straling is afgemeten volgens de Euronorm wet. Ook weersomstandigheden zijn op een zonnebank niet van invloed. Vaak wordt in de grote media bericht over het gevaar van de zonnebank waarmee je huidkanker kan oplopen. Het grote publiek wordt bang gemaakt en meermaals wordt gedacht dat huidkanker enkel ontstaat door de zonnebank. Onjuist en misleiding voor het grote publiek, aangezien de zon de laatste jaren juist schadelijker aan het worden is. Per plaats, per dag en per tijdstip kan de sterkte van de zon erg variëren en daardoor gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je huid. Niet voor niets is er een speciale uv-meter in het dagelijkse weerbericht dat wijst op de sterkte van de zon.

Het verschil zit in de sterkte van de zonnebanklamp, echter hebben zonnestudio’s maar een beperkte keuze in de zonnebanklampen door de Euronorm wet. Hogere of sterkere zonnebanklampen dan toegelaten is verboden en levert een forse boete op per overtreding. De controle is in handen van de Nederlandse Voeding en Waren Autoriteit. Het verschil tussen de namen van de verschillende zonnebanken van verschillende zonnestudio’s vindt je in de onderstaande vraag.

Alle namen voor de zonnebank zijn verzonnen en alle banken heten eigenlijk gewoon zonnebank. De namen zijn ontstaan om het verschil in sterkte aan te geven om een soort uniforme code te hebben tussen verschillende zonnestudio’s. Echter kan zonnestudio A de naam turbobruiner geven aan een bepaalde zonnebank, terwijl deze in principe even sterk is als de ‘megabruiner’ bij zonnestudio B.

In onze zonnestudio krijgen wij geregeld vragen van klanten over het gebruik en werking van de zonnebank. Steeds vaker krijgen wij ook vragen over de aanmaak van vitamine D onder de zonnebank. Kan dat? En hoe maakt jouw lichaam de vitamine D dan aan?
Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen over de zonnebank en het zonnen. Heb jij een vraag die er niet tussen staat? Neem contact met ons op en wij beantwoorden graag jouw vraag.