Vitamine D ‘groot’ in het nieuws

Vitamine D-tekort in Nederland
De afgelopen jaren hadden we zowel in onze zonnestudio als op onze website al vaker bericht over de nadelige gevolgen van vitamine D-tekort. Vorig jaar berichtten (Brits Advies Vitamine D) wij al over een groot Brits onderzoek, wat toen grotendeels genegeerd werd door de Nederlandse media. Wij schrijven nu januari 2016 en het vitamine D-tekort komt nu iets meer in de spotlights te staan.

EditieNL: allemaal aan de vitamine-D
In de uitzending van gisteravond (11-01-2016) kwam het vitamine D-tekort in Nederland kort ter sprake. Op de website van EditieNL staat een artikel over het vitamine D item. “Het grootste gedeelte van je vitamine D wordt tussen april en oktober in je lichaam aangemaakt dankzij zonlicht”, legt Tuinier uit. Op die voorraad teren we in de winter. Maar die voorraad is nu dus bij iedereen best laag. En april is nog ver weg. De link vind je hier.

Zonlicht en vitamine D
In de nabije toekomst zal vitamine D(-tekort) meer aandacht krijgen, aangezien er meer onderzoek naar verricht wordt. Jarenlang is men bang gemaakt voor de zon(nebank) hetgeen zonnefobie heeft veroorzaakt bij veel Nederlanders. In de grote media werd vaak verkondigd: ‘Blijf uit de zon’, ‘zonnen is slecht voor je’ en ‘smeer je altijd in met zonnebrandcrème’. Is er misschien wel een overduidelijke link te leggen met het massale vitamine D-tekort van nu?

2010: Dr. Rudy Proesmans
In 2010 verscheen het boek optimaal gezond zonder medicijnen van Dr. Rudy Proesmans. ”Dermatologen zien het zonlicht uitsluitend met het oog op huidkanker en meer in het bijzonder melanomen. De zon is echter levensnoodzakelijk voor vitamine D. Van de uv-stralen zijn het de UV-B stralen die zorgen voor de aanmaak van vitamine D, en die kunnen niet in je huid doordringen als je je overmatig tegen de zon beschermt met allerlei crèmes. Uiteraard is het nodig om verstandig te zonnen en de middagzon te vermijden. Je mag nooit verbranden: dit vergroot het risico op huidkanker. Het aantal personen dat dankzij de zon gered wordt van kanker, is echter veel groter dan het aantal mensen dat sterft door huidkanker als gevolg van blootstelling aan te veel uv-stralen.”

”Onderzoek toont ook aan dat de sterfte bij melanoompatiënten lager is bij mensen die voor de diagnose van hun melanoom meer aan de zon waren blootgesteld! Waarschijnlijk speelt het hoge vitamine D-gehalte in hun bloed hierbij een belangrijke rol. Vitamine D beschermt namelijk tegen kanker. hoe hoger het vitamine D-gehalte in het bloed, hoe minder snel een kanker evolueert.”

Vitamine D Council
Een interessante en betrouwbare bron die wij op het gebied van vitamine D aanraden is de Vitamin D Council. Meer informatie over vitamine D en vitamine-tekort vind je op deze website.

Related Posts