Vitamine D & Zonnebank

Met de naderende koude winter voor ons, krijgen wij in onze zonnestudio dagelijks vragen aan de bar over de relatie tussen vitamine D en de zonnebank. In een eerder nieuwsbericht ((Brits Advies Vitamine D)) haalden wij al een zeer belangrijk en actueel onderzoek aan, waarin schokkende conclusies over vitamine D-tekort aan het licht kwamen. Daarnaast gaven wij in onze vragenrubriek antwoord op de vraag: bestaan er speciale vitamine D lampen? Zonnestudio Profizon geeft daarop een duidelijk antwoord, én vat de belangrijke relatie tussen de zonnebank en vitamine D nogmaals samen.

Speciale vitamine D lampen bestaan niet
Er zijn zonnestudio’s die graag D3 aanhalen in hun reclame’s, waarin zij beweren dat zij beschikken over speciale vitamine D lampen. Het promoten van speciale vitamine D lampen staat leuk in de advertentie, maar deze lampen bestaan simpelweg niet. Het lichaam reageert op UV-straling en maakt naast pigment, zelf vitamine D3 aan. Deze reactie is wetenschappelijk vastgesteld. Tussen de UV-straling van de zon en van de zonnebank zit geen verschil. Jouw lichaam maakt door zonlicht, ongeacht het van de zon of van de zonnebank is, dus zelf vitamine D3 aan.

Vitamine D-tekort in de wintermaanden
De meeste gevallen van vitamine D-tekort treden op in de koude, donkere wintermaanden. Niet heel gek, aangezien er in de winter logischerwijs minder zon schijnt dan in de zomer. Daarnaast zijn de meeste mensen in de zomer een stuk vrolijker én komt de winterdip ook vaker voor dan een zomerdip. Hoe kan dat?

Naar onze mening en recent nog door een groot wetenschappelijk onderzoek vastgesteld, is er een duidelijk verband tussen eerder genoemde ‘winterkwaaltjes’ en vitamine D3 tekort. Je lichaam komt in de wintermaanden nauwelijks in aanraking met zonlicht aangezien deze dan nauwelijks schijnt en doordat we tegenwoordig veel meer binnen werken.

Waar is vitamine D goed voor? Of nog belangrijker, wat doet een tekort met ons lichaam?
Vitamine D is goed voor een heleboel processen in je lichaam. De laatste jaren is er meer bekend geworden over de gevolgen van vitamine D-tekort en dit zal in de komende jaren nog meer het nieuws gaan domineren.
Vitamine D zorgt in eerste instantie voor:
– het behoud van sterke botten (calcium wordt beter opgenomen door je lichaam)
– het herstel en onderhoudt van je DNA (repareert door kanker beschadigde cellen)
– een verbeterde immuunsysteem, waardoor de kans op griep of vermoeidheid wordt verminderd).

Gevolgen van vitamine D-tekort
Op de korte termijn ontstaat er in je lichaam spierpijn, rusteloosheid, depressie, vermoeidheid, slapeloosheid en hoofd-en rugpijn. Op de lange termijn ontstaat er een verhoogd risico op diabetes, een hoge bloeddruk, multiple sclerose en volgens de laatste onderzoeken ook bij bijna alle vormen van kanker bij zowel mannen als vrouwen (Karolinska Instituut, 2014).

Relatie tussen Vitamine D & Zonnebank. Helpt de zonnebank tegen een vitamine D-tekort?
Wij hopen met deze uitleg nogmaals duidelijk verteld te hebben hoe de vork nu echt in de steel zit en het antwoord is dus: jazeker! En het maakt geen verschil onder welke type zonnebank je ligt: de UV-straling van de zonnebanklampen activeren de vitamine D3 aanmaak in je lichaam.

Bronnen:
Vitamin D Council
Karolinska Institute onderzoek Sun Exposure
Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN)

Related Posts